środa, 27 listopada 2013

SUFLET Z ŁOSOSIA ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Jest to bardzo prosty przepisz na szybkie danie rybne. Proste i zarazem odpowiednie na np. proszoną kolację. Lekkostrawne, bardzo dietetyczne i bogate w tak nam potrzebne witaminy.

- kupujemy w Biedronce gotowe ciasto francuskie,
- 3-4 duże garści szpinaku (zależy od ilości osób) przysmażamy na maśle z cebulką i z 3-4 małymi  ząbkami czosnku, studzimy,
- płaty surowego łososia osuszamy papierowym ręcznikiem, nakrapiamy obficie sokiem z cytryny,
- ciasto francuskie rozwijamy i zostawiamy na pergaminie, w którym było zawinięte.
Na środku układamy pasek z szpinaku szer 10 cm. Na to układamy wzdłuż rybę i zawijamy jak na roladę.
Następnie zwinnie zbieramy z deski papier pergaminowy z gotową roladą i przekładamy do foremki keksówki.
Łososia można zastąpić dorszem i też bardzo dobrze smakuje. Jako dodatek do sufletu gotuję brokuła w lekko osolonej wodzie i podaję różyczki z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy robię tylko z jogurtu, nie używam majonezu. Czosnek dodajemy wg uznania.
Ja zgniatam 3 ząbki na mały pojemniczek jogurtu.