wtorek, 7 stycznia 2014

OPUNCJA (OPUNTIA)

Opuncja jest sukulentem, który w naszych ogrodach nie osiąga wprawdzie olbrzymich rozmiarów, ale jest bardzo ciekawym dodatkiem do ogrodu skalnego. Można ją zastosować do zadarniania miejsc miedzy skałkami, ale można też łączyć w aranżacjach z niskimi bylinami.
To ciekawy sukulent pod względem uprawy. W naszych warunkach z powodzeniem można ją hodować w ogrodzie, ponieważ dobrze znosi nasz klimat, a jedyne co jej musimy zapewnić to zupełnie suche i raczej zaciszne miejsce.
Charakterystyczne dla opuncji jest spuszczanie soków na zimę, przez co staje się dość nieatrakcyjna, ale to jej sposób na przetrwanie zimy. Mylnie niezorientowani miłośnicy uważają, że roślina padła i zbyt szybko pozbywają się jej z ogrodu. Nic bardziej mylnego.
Na wiosnę po przymrozkach (około maja) zaczynamy podlewać roślinę pomagając jej uzupełnić zapas wody. Dzięki temu szybciej nabiera mięsistości i intensywniej zakwita. Nie zalewamy jednak rośliny, bo to sukulent kochający słońce i suche podłoże.
Pielęgnacja wymaga dużej ostrożności i wykonujemy ją na wiosnę. Należy w miarę usuwać ze spodu obumarłe części, by te zbytnio nie zagrzybiały rośliny.
Zabiegi wykonujemy w grubych rękawicach najlepiej skórzanych, służących również do pielęgnacji róż.
Jest to konieczne, bo roślina ma niesamowicie czepne kolce, które wbijają się w skórę i są bardzo trudne do usunięcia. Mimo tych trudności warto skusić się na tę piękność dla jej zniewalających kwiatów i bardzo wartościowych owoców. Owoce zrywamy również w rękawicach. Spożywamy na surowo lub możemy suszyć i stosować do robienia aromatycznych herbat. Opuncja zawiera wapń, fosfor i witaminę C. Warto się więc potrudzić, żeby ją mieć.